Doprava zadarmo od 65€
Darček ku každej objednávke

Váš nákupný košík je prázdny

25.01.2022

Testovanie kozmetiky na zvieratách

Zákaz testovania kozmetiky a jednotlivých zložiek na zvieratách platí v rámci Európskej únie už od roku 2009. Od roku 2013 je zakázané aj obchodovanie v rámci EÚ s akýmikoľvek kozmetickými produktami testovanými na zvieratách. Výrobcovia, ktorí chcú spotrebiteľom krajín Európskej únie ponúkajú svoje výrobky, musia na testovanie používať alternatívne metódy testovania.  

Napriek uvedeným nariadeniam sú všetky tieto zákazy vo svojej podstate neisté. A aj v súčasnosti veľká väčšina krajín sveta stále povoľuje testovanie kozmetických výrobkov na zvieratách.

Veľmi rozšírené je testovanie na zvieratách hlavne v Číne. Čínske zákony, aby kozmetické produkty a ich jednotlivé zložky boli otestované. Jednoducho to znamená, že každá značka kozmetiky, ktorá chce pôsobiť aj na čínskom trhu, musí svoje produkty a jednotlivé ingrediencie testovať na zvieratách. 

Čo znamená testovanie kozmetiky na zvieratách? 

Mnohí z vás si zrejme nemôžu predstaviť, ako také testovanie prebieha, či aké má následky. Každoročne sú po celom svete trápené a zabíjané státisíce zvierat kvôli testovaniu kozmetiky, čistiacich prostriedkov pre domácnosť, liekov a ďalších spotrebiteľských produktov.

Testovanie na zvieratách prebieha za veľmi dôležitých, neetických a bolestivých podmienok. Na zvieratách sa v laboratóriách okrem genetických, lekárskych či výukových testov vyskytujú aj napríklad testy toxicity, test okamžitej dráždivosti, testy kožnej dráždivosti či testy karcinogenity. 

Zvieratám sa často prenáša chemické látky na citlivé miesta ako sú oči, holá koža, ale aj do úst, alebo sú im podávané na inhaláciu. Testuje sa, ako bude produkt či daná látka reagovať na kožu a iné citlivé miesta. Najčastejšie využívané zvieratá na testovanie sú myši, králiky, potkany či morčatá. Výnimkou tiež nie sú ani psy, mačky alebo opice. 

Ako rozpoznať produkty, ktoré skutočne neboli testované na zvieratách? 

Vzhľadom na to, že toto nie je so zvieratami dostatočne kontrolované a obmedzené, vzniklo mnoho certifikačných spoločností, ktoré upravujú, že výrobok nebol testovaný na zvieratách.  

Rovnako tak vzniklo aj mnoho kozmetických žiadateľov, ktoré tento certifikát získali a sú tak na dobrej ceste k lepšiemu zajtrajškom nielen pre zvieratá, ale aj pre vás.  

Nasledujúce certifikácie zaručujú, že daný výrobok nebol testovaný na zvieratách. 

VEGETÁRIAN 

Tento certifikát vydáva The Vegan Society a vzťahuje sa vždy len na konkrétny produkt, nie na celý sortiment danej spoločnosti. Výrobok označený týmto logom nielenže nebol testovaný na zvieratách, ale neobsahuje ani žiadnu živočíšnu zložku, vedľajšie produkty živočíšnej výroby a GMO živočíšneho pôvodu. Takáto kozmetika je teda čisto rastlinného pôvodu, inšpirovaná myšlienkou vegánstva.  

LEAPING BUNNY 

Logo skákajúceho zajačika symbolizuje medzinárodne uznávaný certifikát, ktorý potvrdzuje, že výrobok ani jeho zložky neboli testované na zvieratách. Tým pádom zaručuje, že skutočne v žiadnej fáze výroby kvôli produktu netrpelo žiadne zviera. Certifikát udeľuje na rok nezávislá kontrolná spoločnosť, ktorá môže vykonávať námatkové kontroly týkajúce sa dodržiavania pravidiel. 

CRUELTY-FREE 

Tento certifikát má na starosti spoločnosť PETA. Produkty s týmto certifikátom a ani ich jednotlivé zložky nesmú byť testované na zvieratách. Ak je výrobok označený logom “Cruelty-Free Vegan”, znamená to, že navyše neobsahuje ani živočíšne zložky. 

CCF (Choose Cruelty Free) 

Pri kozmetike sa môžete stretnúť aj s týmto symbolom, ktorý udeľuje austrálsku neziskovú organizáciu CCF. Tento certifikát získa iba značku, ktorej výrobok nie je testovaný na zvieratách. Toto opatrenie sa netýka iba dodávky, ale samozrejme aj jej dodávateľov surovín. Vďaka tomu máte istotu, že ani kvôli použitým surovinám nebolo bližšie známe žiadnemu zvieraťu. 

Vďaka zvyšujúcemu sa dopytu po netestovaných výrobkoch je dnes pomerne jednoducho nájsť takú kozmetiku aj na Slovensku. Humánnou cestou sme sa vybrali aj my, a preto v našej ponuke nájdete široký sortiment kozmetiky, ktorá nie je testovaná na zvieratá, je v 100% bio kvalite a výlučne prírodné ingrediencie. 

VYKY
100% Bio 100% Bio S láskou k prírode S láskou k prírode Žiadne toxíny Žiadne toxíny Netestované na zvieratách Netestované na zvieratách Vegánske Vegánske Prírodné ingrediencie Prírodné ingrediencie

Prihláste sa k odberu noviniek

a pošleme vám 10% zľavu na online nákup

10%

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím