Doprava zadarmo od 65€
Darček ku každej objednávke

Váš nákupný košík je prázdny

10.03.2022

Lupiny vo vlasoch: Prečo vznikajú a ako sa ich zbaviť?

Lupiny dlhodobo trápia zhruba polovicu populácie a sú vôbec najčastejším ochorením kože. Prejavujú sa nepríjemným svrbením hlavy a drobnými šupinkami vo vlasoch. Väčšinou sa lupiny prvýkrát objavujú v období dospievania. Ich príčina je rôzna. Niekedy za to môže nevhodná starostlivosť o vlasy, inokedy zase choroba, alebo určitý typ pokožky. Čo proti lupinám najlepšie zaberá? A dá sa ich vzniku vôbec vyhnúť? 

Čo sú to lupiny? 

Lupiny sú prejavom zápalu pokožky, konkrétne ide o zrýchlený vývoj vrchnej šupinatej vrstvy pokožky. Nahromadené šupinky sa následne uvoľňujú do vlasov a odtiaľ môžu padať na ramená a chrbát. Lupiny môžu mať rôznu veľkosť, od malých nepatrných bielych šupiniek až po väčšie kúsky kože. Zdravá pokožka sa obnovuje v intervale troch až štyroch dní – ak trpíš lupinami, tak je tento interval omnoho kratší. 

Mastné alebo suché lupiny 

Lupiny sa neprejavujú u všetkých ľudí rovnako, rozlišujeme dva základné typy - lupiny mastné a lupiny suché. Suché lupiny sú belavé a menej svrbia. Šupinky odlupujúcej sa kože sú maličké a väčšinou sa sypú a padajú až na ramená.  

Mastné lupiny, ktoré môžu byť spôsobené aj kožným ochorením seborea, naopak zostávajú na pokožke. Majú žltkastú farbu a horšie sa odlupujú, preto sa ľudia trpiaci mastnými lupinami tiež častejšie škriabu a pociťujú silné svrbenie. 

Príčiny vzniku lupín 

Na vzniku lupín sa podieľa niekoľko faktorov, z ktorých niektoré nemáme možnosť ovplyvniť. Väčšinou ide o genetiku, ktorá nám predurčuje typ kože a typ vlasov. Tiež rozhoduje, aké sú naše predispozície k vzniku niektorých ochorení, medzi ktoré patria aj kožné problémy.  

Všeobecne sa za možného spúšťača považuje:  

  • podráždená a suchá pokožka,  
  • nesprávne alebo časté umývanie vlasov, 
  • časté česanie vlasov, 
  • časté odfarbovanie alebo farbenie vlasov 
  • alergia, alebo neznášanlivosť na niektoré vlasové prípravky,  
  • nesprávny stravovacie návyky  
  • chýbajúce vitamíny a minerály (predovšetkým vitamín B, selén a zinok) 
  • vážnejšie ochorenia (napríklad psoriáza, kvasinkové infekcie alebo seboroická dermatitída), 
  • stres alebo psychické vypätie. 

Ako si udržať zdravú pokožku hlavy? 

Lupinám je možné predchádzať používaním jemných vlasových prípravkov. Zlepšenie stavu vlasovej pokožky môžeš podporiť najmä šetrnou starostlivosťou a využívaním pomoci, ktorú ti ponúka samotná príroda. Stav na prírodnú kozmetiku, ktorá je k vlasom a k vlasovej pokožke maximálne šetrná, neobsahuje žiadne pridané chemické zložky a tvojim vlasom dopraje potrebnú starostlivosť. 

Z našej ponuky ti môžeme odporučiť šampón pre citlivú pokožku hlavy, ktorý má čisto prírodné zloženie, prináša rovnováhu vlasovej pokožke a predchádza jej vysúšaniu. Vďaka výťažkom z harmančeka a aloe vera, kokosovému extraktu, ako aj avokádovému a arganovému oleju, vyživuje pokožku hlavy, posilňuje vlasy, a zvyšuje lesk. Šampón má prirodzené protizápalové účinky, pomáha upokojiť podráždenú pokožku hlavy, ako aj znížiť výskyt lupín. Dokonalú hydratáciu, zjemnenie a hebkosť vlasov zas docieliš, ak použiješ spolu so šampónom aj kondicionér pre citlivú vlasovú pokožku. 

Vlasy si umývaj vlažnou vodou namiesto teplej a dbaj na dôkladné opláchnutie. Pri umývaní pokožku nedrhni, ale jemne masíruj, podporíš tak správnu činnosť mazových žliaz. Aspoň dvakrát týždenne si dopraj masáž vlasovej pokožky, ktorú budeš robiť pár minút pred samotným umývaním vlasov. Na masáž môžeš využiť napríklad kokosový či moringový olej, trochu citrónovej šťavy alebo gél z aloe vera. Na prírodnú liečbu lupín sa využívajú aj odvary z byliniek. Osvedčené sú žihľavy, mäta, harmanček alebo rozmarín.  

Zdravým životným štýlom, pozitívnym prístupom k životu aj výberom kvalitnej vlasovej kozmetiky, sa môžete lupín spoľahlivo nielen zbaviť, ale aj ich vzniku predchádzať. Prevencia je vždy lepšia ako riešenie už vzniknutého problému. 

Produkty

Kondicionér pre citlivú pokožku hlavy

Pre suchú a citlivú pokožku hlavy
14,50 €
Maska na citlivú pokožku hlavy Maska na citlivú pokožku hlavy
Novinka

Maska na citlivú pokožku hlavy

Zmierňuje svrbenie a upokojuje citlivú pokožku 
12,90 €

Šampón pre citlivú pokožku hlavy

Vhodný pre všetky typy vlasov, najmä pre citlivé vlasy a pokožku hlavy
14,50 €
4,10 €

Čistý Kokosový olej

Ideálny na ošetrenie a vyživenie pokožky a vlasov 
10,90 €
Moringový olej Moringový olej
Novinka

Moringový olej

Starostlivosť o suchú, aknóznu a ekzematickú pleť
11,90 €
VYKY
100% Bio 100% Bio S láskou k prírode S láskou k prírode Žiadne toxíny Žiadne toxíny Netestované na zvieratách Netestované na zvieratách Vegánske Vegánske Prírodné ingrediencie Prírodné ingrediencie

Prihláste sa k odberu noviniek

a pošleme vám 10% zľavu na online nákup

10%

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím