Doprava zadarmo od 65€
Darček ku každej objednávke

Váš nákupný košík je prázdny

18.10.2020

Telové oleje alebo krémy ?

Starostlivosť o pokožku môže zahŕňať najrôznejšie zložité rituály, ale to najzákladnejšie môže byť najdôležitejšie zo všetkých: dobre ju zvlhčite. Dermatológovia vám povedia, že tento jednoduchý zvyk je mimoriadne dôležitý, najmä v tomto ročnom období, keď môžu teplotné výkyvy (od suchého studeného vzduchu vonku až po príliš horúce kúrenie v interiéroch) spôsobiť vašej pokožke zmätok.    

Každá bunka a každá zložka nášho tela závisí na hydratácii, aby mohla správne fungovať. Bez nej sa vaša prírodná bariéra rozpadne, čo spôsobí, že budete náchylnejší na svrbivé a popraskané miesta, ale aj podráždenie, ako sú ekzémy a infekcie kože . Aplikácia zvlhčovača - či už na báze oleja alebo krému - znižuje stratu vody v pokožke a vytvára bariéru vlhkosti, čo vedie k zdravo vyzerajúcemu lesku a výsledkom môže byť zdravo vyzerajúce žiarenie a nie matný vzhľad suchej pokožky.   

Trh krásy určite nemá nedostatok ponúk, pokiaľ ide o zvlhčovače, ale kde začať? Od telových olejov až po krémy a pleťové vody, obrovské množstvo možností môže zmiasť aj toho najskúsenejšieho kupujúceho.    

Čo je lepšie: telové oleje alebo krémy?

Niekoľko vecí, ktoré by ste mali vedieť o telových mliekach:

Všetky pleťové vody sú v podstate oleje a voda spojená emulgátorom (ako v šalátovom dressingu, olej a voda sa bez emulgátora oddelia, no ten ich drží pokope). Emulgátor je zvyčajne chemikália vyrobená v laboratóriu. Niektoré novšie sú netoxické a biologicky odbúrateľné, ale niektoré, vrátane jedného s názvom „emulgačný vosk“, môžu spôsobiť podráždenie pokožky.   

Väčšina krémov je tvorených z asi 65% vody. Pretože je vo výrobku voda, musí sa konzervovať, pretože baktérie a plesne BUDÚ vo vode časom rásť bez potrebnej konzervácie. Zatiaľ čo sa konzervačné látky v prírodných kozmetických výrobkoch zlepšujú (parabény už veľa zelených značiek nepoužíva), žiaden konzervačný systém nie je bez chýb a niektoré sú vysoko alergénne.    

Teraz sa pozrime na telové oleje. Čím sa líšia od krémov?

Telové oleje sú vyrábané iba z olejov bez obsahu vody.

Nepotrebujú emulgátory.

Nepotrebujú konzervačné látky. (Mali by však obsahovať antioxidanty, ako je vitamín E alebo výťažok z rozmarínu, aby sa zabránilo zatuchnutiu a predĺžila sa trvanlivosť.)     

Mnoho telových olejov je navoňaných skôr čistými éterickými olejmi ako syntetickými vôňami. (Poznámka - pozor na oleje s citrusovými olejmi, ako je citrón a grapefruit - pri vystavení UV žiareniu môžu spôsobiť vážne popáleniny.) 

S takýmito informáciami, prečo by ste stavali telové mlieko nad oleje, že? Prečo platiť prémiu za produkt, ktorý predstavuje 65% vody, keď máte túto komoditu ľahko dostupnú zo sprchovej hlavice alebo z kohútika?  

Nuž, rovnako ako u väčšiny kozmetických výrobkov, jedno riešenie určite nesedí všetkým a to platí určite aj o zvlhčovačoch. Podľa potrieb vašej pokožky, vášho životného štýlu a vašich preferencií v oblasti krásy vám bude lepšie vyhovovať pleťová voda alebo olej.

Pre telový olej sa rozhodnite, ak...

Máte dostatok času. Môže to byť taký rozmaznávací zážitok, len jednoducho stráviť ďalších pár minút vmasírovaním oleja do pokožky, aby sa zabezpečilo, že sa neprenáša na vaše oblečenie, a môžete tak krásne využiť vôňu éterických olejov.

Chcete skutočne čistý a prírodný produkt. Oleje majú tendenciu obsahovať krátky a ľahko čitateľný zoznam zložiek pochádzajúcich z rastlín, semien a plodov, aby ste presne vedeli, čo si na svoje telo dávate. Môžete si dokonca vybrať jednoduché oleje, ako sú šípkové alebo arganové oleje, ktoré môžu byť certifikované ako organické.      

Vaša pokožka nie je vôbec citlivá. Je známe, že éterické oleje (najmä z rodiny citrusov) dráždia citlivú pokožku, pretože obsahujú veľa alergénov, od limonénu po linalool a citronelol. Ak ste si istí reakciou pokožky na určité oleje, vždy je najlepšie najskôr podstúpiť alergologický test.

Chcete produkt s viacerými úlohami. Ak chcete, aby bola vaša beauty rutina čo najjednoduchšia a najefektívnejšia, potom je vhodné niektoré oleje naniesť na tvár, telo a dokonca aj na vlasy a kutikuly. Napríklad arganový olej je známy svojimi vlastnosťami na zvlhčenie pokožky a zlepšením zdravia vlasov.          

Hľadáte jemný ‘parfém’. Niektoré nádherne voňajúce oleje môžu mať dvojnásobný účinok ako vaša voňavka.  

Vyberte si telový krém, ak...

Máte časovo tesnú rannú rutinu. Vďaka vyššiemu obsahu vody a nižšej viskozite sú telové mlieka pokožkou rýchlejšie absorbované.  Takže ak sa rozhodnete pre čas a chcete, aby bola vaša kozmetická rutina čo najefektívnejšia, rozhodnite sa pre zvlhčovacie mlieko.  

Ste tak trochu jašterica (v zmysle vystavovania sa slnku, nie šupinatej pokožky). Podľa American College of Healthcare Sciences je „fotocitlivosť proces, pri ktorom daná chemikália absorbuje ultrafialové svetlo a iniciuje reakciu, zvyčajne na koži. Niektoré éterické oleje, najmä citrusové oleje, môžu obsahovať zložky, ako sú furokumaríny, kumaríny a linalol / linalool, ktoré sú potenciálnymi fotosenzibilizátormi. To znamená, že keď sú vystavené slnečnému žiareniu, môžu spôsobiť ich vážne poškodenie, napríklad začervenanie, svrbenie, popáleniny, pľuzgiere a trvalé zafarbenie pokožky.“

Vaša pokožka je citlivá. Aj keď je možné oleje klasifikovať ako prírodné, neznamená to, že sú pre vás automaticky vhodné (môžete byť alergickí na vajcia alebo arašidy), pretože môžu spôsobiť podráždenie a alergie.         

Chcete sa zamerať na konkrétny kožný problém. Zatiaľ čo oleje zvlhčujú pokožku pre žiarivý a pružný výsledok, krémy môžu mať ďalšiu výhodu pri riešení problémov, ako sú škvrny, jemné linky a nerovnomerný tón pleti.     

VYKY
100% Bio 100% Bio S láskou k prírode S láskou k prírode Žiadne toxíny Žiadne toxíny Netestované na zvieratách Netestované na zvieratách Vegánske Vegánske Prírodné ingrediencie Prírodné ingrediencie

Prihláste sa k odberu noviniek

a pošleme vám 10% zľavu na online nákup

10%

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím