Doprava zadarmo od 65€
Darček ku každej objednávke

Váš nákupný košík je prázdny

21.12.2021

Ktoré doplnky môžu pomôcť proti chrípke a prechladnutiu

Opäť je tu ročné obdobie - obdobie prechladnutia a chrípky. Nádcha vo všeobecnosti nespôsobuje vážne komplikácie, no patrí medzi hlavné dôvody návštevy lekára a vymeškania zo školy či práce. 

 

Prechladnutie a chrípku spôsobujú vírusy, ktoré sa šíria z človeka na človeka. Aj keď sú infekcie po celý rok, počas chladnejších mesiacov môžete byť zraniteľnejší. Prechladnutie môže podľa predbežných dôkazov u ľudí a zvierat oslabiť váš imunitný systém a ak trávite viac času vo vnútri s ostatnými ľuďmi tiež vam dáva viac príležitostí na obchodovanie s vírusmi a mikróbmi.

To je dôvod, prečo, akonáhle zasiahne zima, sa preventívne používajú na odvrátenie infekcie alebo na zmiernenie jej príznakov vitamíny.

Existujú niejaké, ktoré fungujú?
Odpoveď je áno.

V tomto článku preskúmame tri doplnky, ktorých výhody sú podložené dôkazmi.

Vitamín C 

Vitamín C alebo kyselina L- askorbová je vo vode rozpustný základný vitamín. Je to veľmi populárny doplnok výživy kvôli svojím antioxidačným vlastnostiam, bezpečnosti a nízkej cene. 

Vitamín C sa často dopĺňa na zmiernenie prejavov prechladnutia.

Ľudia, ktorí pravidelne užívajú vitamín C, môžu očakávať kratšie prechladnutie (o 8% u dospelých a 14% u detí) s menej závažnými príznakmi.

Športovec, ktorý často podstupuje intenzívnu fyzickú aktivitu, môže očakávať, že zníži riziko prechladnutia na polovicu. 

Aj keď sa hovorí, že vyššie dávkovanie vitamínu C (5 - 10 g denne) je účinnejšie, ale je potrebný ďalší výskum, ktorý by určil presnosť tohto tvrdenia.
Odporúčaný denný príjem vitamínu C je 100 - 200 mg.
Vyššie dávky vitamínu C, až 2 000 mg, sa používajú na podporu imunitného systému alebo na skrátenie trvania bežného nachladnutia.
V kombinácií so Zinkom a Železom sa môže zvýšiť vstrebávanie vitamínu C.

VITAMÍN D

Vitamín D je esenciálny vitamín rozpustný v tukoch, ktorý si naša pokožka syntetizuje pri vystavení slnku. Prospieva nám mnohými spôsobmi, od zdravia kostí až po náladu. Receptory vitamínu D sa nachádzajú v tele a vitamín D sa podieľa na mnohých bunkových procesoch vrátane regulácie imunitných buniek počas infekcií, takže by nemalo byť prekvapením, že nedostatok môže oslabiť imunitu. 

 Epidelomiologické štúdie ukazujú súvislosť medzi nízkou hladinou vitamínu D a vyšším rizikom vírusových infekcií horných dýchacích ciest. Vitamín D plní v tele mnoho funkcií a nedostatok môže narušiť imunitu.

Je to jeden z 24 mikroživín rozhodujúcich pre prežitie človeka. Slnko je hlavným prírodným zdrojom, ale vitamín D sa prirodzene nachádza aj v rybách a vajciach. Odporúčaná denná dávka vitamínu D je v súčasnosti stanovená na 400 - 800 IU / deň, pre dospelých.

ZINOK

Zinok je základný minerál v potrave, ktorý má v tele veľa úloh. Zinok sa najčastejšie užíva na zníženie výskytu chorôb a na podporu optimálnej hladiny testosterónu. 

Ak prechladnete, dbajte na to, aby vám vaša strava poskytovala dostatok zinku. Môže znížiť trvanie nachladnutia o 2 až 4 dní. Športovci a ďalší ľudia, ktorí sa veľmi potia, sú vystavení väčšiemu riziku nedostatku zinku.

Ďalšími dôležitými oblasťami nízkej hladiny Zinku sú depresia a akné (kožné abnormality). Zvýšený príjem môže byť často na úžitok.

Zinok má dve štandardné dávky. 
Nízka dávka je 5 - 10 mg, zatiaľ čo vysoká dávka je 25 - 45 mg. Nízka dávka funguje dobre ako denná prevencia, zatiaľ čo vysoké dávky by mali užívať všetci, ktorí majú riziko nedostatku zinku.
Nadmerné užívanie zinku predstavuje veľké riziko, preto buďte opatrní.
Výborne sa hodí so zeleným čajom( zvyšuje vstrebávanie zinku)

Vitamín C, vitamín D, Zinok môžu poskytnúť výhodu proti nachladnutiu a chrípke, ale mali by slúžiť iba na doplnenie vášho hlavného obranného arzenálu: 

  • správna hygiena
  • správna hydratácia
  • zdravá strava
  • pokojný spánok
  • kontrola stresu a cvičenie.

Produkty

Haya Labs Chelated Zinc

Základná mikroživina, ktorá je nevyhnutná pre vaše zdravie 
9,90 €
Vitamín C so šípkou 100 kapsúl
30% Zľava
Novinka

Vitamín C so šípkou 100 kapsúl

Prispieva k udržaniu normálnej funkcie imunitného systému 
6,90 € 9,90 €
Haya Labs Vitamín D3 5000iu Haya Labs Vitamín D3 5000iu
25% Zľava

Haya Labs Vitamín D3 5000iu

Vitamín D3 od spoločnosti Haya Labs  udržuje vaše kosti zdravé! 
11,90 € 15,90 €
Vitamín D3 5000iu Natures Aid Vitamín D3 5000iu Natures Aid
17% Zľava

Vitamín D3 5000iu Natures Aid

Prispieva k udržaniu normálnych kostí, zubov, funkcii svalov a imunitného systému 
11,50 € 13,90 €
Women’s Multivitamin
20% Zľava
Novinka

Women’s Multivitamin

Komplex vitamínov a minerálov pre ženy 
15,90 € 19,90 €
Komplex vitamínov A & D
32% Zľava

Komplex vitamínov A & D

Podporuje zdravie kostí, zraku, pokožky a imunitného systému 
6,70 € 9,90 €

OLIMP Vita-min ONE

Komplexná kombinácia vitamínov, prírodných antioxidantov a ďalších bylinných zložiek.
8,90 €
VYKY
100% Bio 100% Bio S láskou k prírode S láskou k prírode Žiadne toxíny Žiadne toxíny Netestované na zvieratách Netestované na zvieratách Vegánske Vegánske Prírodné ingrediencie Prírodné ingrediencie

Prihláste sa k odberu noviniek

a pošleme vám 10% zľavu na online nákup

10%

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím