Doprava zadarmo od 65€
Darček ku každej objednávke

Váš nákupný košík je prázdny

22.04.2022

Aký je môj typ pleti?

Každá žena by mala dobre poznať svoj typ pleti, aby si vedela vybrať kozmetiku, ktorá jej naozaj pomôže a bude jej pleti vyhovovať. Najlepšie a najpresnejšie ti diagnostiku pleti spraví kozmetička či dermatologička, avšak aj ty si doma môžeš urobiť rýchly test. Ako? To ti prezradíme v nasledujúcom článku, kde rozoberieme tiež základné charakteristiky jednotlivých typov pleti a poradíme ti, ako sa o tvoj typ pleti starať, aby si si pohľad do zrkadla poriadne užívala. 

Charakteristika jednotlivých typov pokožky a ako sa o ne správne starať 

Normálna pleť  

Je ideálom mnohých žien, no žiaľ, týmto typom pleti sa môže pochváliť len veľmi málo ľudí. Normálny typ pokožky nie je zvyčajne ani mastný, ani suchý. Normálna pleť je teda optimálne vyvážená. Póry nie sú veľmi viditeľné a ak jej poskytneš dostatok hydratácie, bude doslova žiariť. Je to najlepší typ pleti aj čo sa týka používania kozmetiky. Ak si majiteľkou tohto typu pleti, môžeš používať kozmetiku bez obáv, že by tvojej pleti ublížila.  

Ako sa o ňu starať? 

Aj keď tvoju pleť netrápi žiaden závažný problém, potrebuje pravidelnú starostlivosť, aby mala dostatok hydratácie a predčasne nestarla. Pleť vyčisti každé ráno a večer, nezabudni na výživné pleťové sérum a hydratačný pleťový krém. Raz týždenne pleť zbav odumretých buniek pomocou peelingu. Ak chceš svoju pleť dôkladne vyživiť aj zvnútra, vyskúšaj kolagén, ktorý pokožke dodáva pružnosť a hydratáciu. Kolagén tiež prispieva k zdraviu a pevnosti kĺbov a šliach, ako aj vlasov a nechtov.  

Zmiešaná pleť  

Najčastejším typom pleti je pleť zmiešaná. Rovnako ako v prípade normálnej pleti ide o kombináciu pleti suchej a mastnej, v tomto prípade ale nie je možné hovoriť o vyváženosti, pretože na pokožke tváre sa vlastne tieto dva typy striedajú. Mastná zóna býva v tzv. T-zóne, tj oblasti čela, nosa a brady, zvyšok tváre býva naopak suchý. Mastnejšie oblasti zmiešanej pleti sú spôsobené vyššou tvorbou kožného mazu. Suchšie oblasti zmiešanej pleti sú spôsobené nedostatkom kožného mazu a súvisiacim nedostatkom lipidov. 

Ako sa o ňu starať? 

V starostlivosti o zmiešanú pleť ti pomôžu prípravky, ktoré sú pre ňu určené. Tie totiž zmatnia lesklé časti tváre, a zároveň dodajú potrebnú hydratáciu a upokojenie tým suchým Pleť dôkladne odličuj a čisti dvakrát denne. Po upokojení pokožky pleťovým tonikom nanes ľahučké sérum a po ňom hydratačný pleťový krém. Pretože krém na zmiešanú pleť musí cieliť hneď na niekoľko prejavov (hydratuje suché partie, nezaťažuje mastnú T-zónu), odporúčame zvoliť Sukin zmatňujúci hydratačný krém na tvár. Správna starostlivosť nielen zvonka, ale i zvnútra dodá tvojej pleti potrebné vitamíny a ty tak budeš žiariť. 

Suchá pleť  

Suchá pleť je na dotyk hrubšia kvôli šupinkám, ktoré sú vlastne odumretou kožou. Tento typ pleti má nedostatok kožného mazu, čo je na jednej strane výhoda, pretože sa len zriedka na nej objavuje akné.  Na druhej strane má však tendenciu rýchlejšie starnúť, čo sa prejavuje relatívne skorou tvorbou väčšieho množstva vrások. Nedostatok vody tiež spôsobuje charakteristické pnutie, pretože stenčuje kožu a zvyšuje jej citlivosť, o čom svedčia aj začervenané miesta na tvári. Elasticita pleti je veľmi nízka. 

Ako sa o ňu starať? 

Suchej pleti najviac vyhovuje čistenie jemným čistiacimi produktmi ako je mlieko, olej, vyživujúce mydlo alebo gél bez alkoholu a iných vysušujúcich zložiek. Pre intenzívnu hydratáciu si nanášaj na tvár dvakrát denne výživný krém, pod ktorý si nezabudni aplikovať aj hydratačné sérum alebo booster s kyselinou hyalurónovou. Raz týždenne si dopraj hydratačnú pleťovú masku. Uvidíš ako sa tvoja pleť krásne vyživí, rozžiari a omladne. 

Mastná pleť  

Mastnú pleť ľahko spoznáš na prvý pohľad, a to podľa lesku a drobných nerovnomerností. Občas býva tiež výrazne červená. Póry sú rozšírené a na pleti sa tvoria pupienky či čierne bodky, ktoré sú spôsobené nadmernou produkciou kožného mazu. Vizuálne môže pripomínať pomarančovú kôru. Mastná pleť sa častejšie vyskytuje u mladých žien, ale nie je výnimkou ani v pokročilejšom veku. 

Ako sa o ňu starať? 

Pre mastnú pleť je veľmi dôležité jej dôkladné odličovanie a čistenie. Ideálne sú čistiace gély a peny umývateľné vodou. Tvojej pleti taktiež budú vyhovovať prírodné čistiace mydlá. Ak máš mastný typ pleti, odporúčame ti zvoliť si nemastné krémy, s ľahkou gélovou textúrou, ktorá neupcháva póry. Niekoľkokrát mesačne použi jemný pleťový peeling a čistiacu pleťovú masku. Používať tiež môžeš ľahké zmatňujúce prípravky, ktoré dajú zbohom nežiaducemu lesknutiu. 

Nevieš, aký máš typ pleti? Pomôže ti jednoduchý test  

Niekedy svoj typ pleti spoznáte okamžite. Najmä pokiaľ je pleť mastná alebo vysušená. Niekedy to však nie je také jednoduché. A preto ti prinášame ľahký a rýchly test, podľa ktorého zistíš, aký máš typ pleti. 

Ráno si umy pleť čistou vodou bez akýchkoľvek kozmetických prípravkov. Je to dôležité, pretože, ak by si nejaký prípravok použila, môže to ovplyvniť stav pleti a následný výsledok. Jemným uterákom si pleť osuš. Iba si ho prikladaj, aby si odstránila z tváre vodu. Počkaj 20 - 30 minút, kedy sa začne produkovať maz. Zober si papierovú vreckovku, ktorú rozdelíš na 4 rovnaké menšie kúsky a pritlač ich na čelo, nos, bradu a tvár. Každá táto časť je iná a pomôže ti určiť, aká je tvoja pleť.  

Z tohto rýchleho testu môžeš zistiť:  

  • že mastná vreckovka zostala po použití na T-zóne, teda na čele, nose a brade - pleť je zmiešaná  
  • že mastné boli všetky časti vreckovky, t.j. celá tvár - pleť je mastná  
  • že sa na vreckovke neobjavili žiadne mastné škvrny - pleť je suchá  
  • že sa na vreckovke objavili slabé odtlačky - pleť je normálna 

Produkty

Konopný Krém pre Mastnú/Problematickú Pleť Konopný Krém pre Mastnú/Problematickú Pleť
Novinka

Konopný Krém pre Mastnú/Problematickú Pleť

Reguluje tvorbu mazu a zmierňuje jej podráždenie a začervenanie
17,50 €
Šípkový Peeling pre Suchú/Citlivú Pleť Šípkový Peeling pre Suchú/Citlivú Pleť
Novinka

Šípkový Peeling pre Suchú/Citlivú Pleť

Odstraňuje odumreté bunky a jemne prečistí zanesené póry
8,50 €
Medová Maska s Kozím Mliekom Medová Maska s Kozím Mliekom
Novinka

Medová Maska s Kozím Mliekom

Pre Suchú/Citlivú Pleť 
8,50 €

Čistiace tonikum na tvár

Proti akné, zápalu, upokojenie a čistenie pleti
14,50 €

Zmatňujúci hydratačný krém na tvár

Vhodný pre mastné a zmiešané typy pleti
14,50 €
Hydratačný krém s fialovou mrkvou Hydratačný krém s fialovou mrkvou
24% Zľava

Hydratačný krém s fialovou mrkvou

Prírodný pleťový  krém obohatený o fialový mrkvový olej
25,00 € 32,90 €
Organické regeneračné nočné sérum Organické regeneračné nočné sérum
14% Zľava

Organické regeneračné nočné sérum

Pre suchú a zrelú pleť   
30,90 € 35,90 €

Sukin regeneračné sérum na tvár

Osviežujúce denné sérum, ktoré je plné prírodných látok
19,90 €

Látková maska na tvár s aktívnym uhlím

Detox, hydratácia, proti akné, proti čiernym bodkám, čistenie
7,50 €

Detoxikačná maska na pleť

Povzbudenie suchej / matnej pokožky
7,50 €

Sukin čistiaci olej

Olej na odlíčenie a detoxikáciu pleti 
14,50 €
Kolagen MAX
10% Zľava

Kolagen MAX

Vysoko kvalitný kolagén 
39,50 € 43,90 €
VYKY
100% Bio 100% Bio S láskou k prírode S láskou k prírode Žiadne toxíny Žiadne toxíny Netestované na zvieratách Netestované na zvieratách Vegánske Vegánske Prírodné ingrediencie Prírodné ingrediencie

Prihláste sa k odberu noviniek

a pošleme vám 10% zľavu na online nákup

10%

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím