Doprava zadarmo od 65€
Darček ku každej objednávke

Váš nákupný košík je prázdny

24.02.2021

10 škodlivých ingrediencií, ktorým sa treba vyhnúť pri starostlivosti o pokožku

Ak patríte k ľuďom, ktorí si vážia svoje telo nadovšetko a snažíte sa dávať mu len to najlepšie, určite ste sa už okrem otázky stravy zaoberali aj otázkou, aká kozmetika je pre vaše telo najvhodnejšia. Mnohé zdravotné problémy môžu byť spôsobené práve chemickými látkami, ktoré sa dostávajú do nášho organizmu cez kožu.

Vybrali sme pre vás 10 škodlivých ingrediencií, ktorým by ste sa mali vyhýbať, ak chcete svojej pokožke dopriať skôr výživu a nevpúšťať si do tela jedy, ktoré vám môžu časom spôsobiť mnohé zdravotné ťažkosti.

Toto je 10 škodlivých chemikálií, ktoré ešte stále môžete nájsť v kozmetických prípravkoch:

Parabény

 

Ak máte televíziu a internet, tak vás tento názov určite neobišiel. Parabény sú tie látky, ktoré začali veľké značky úmyselne odstraňovať zo svojich výrobkov za účelom zlepšenia si povesti. Parabény slúžia ako chemické konzervanty. Najnebezpečnejšie varianty sú propyl-parabén, butyl-parabén, metyl-parabén, etyl-parabén a izobutyl-parabén. Všetky tieto látky môžete nájsť najmä v deodorantoch a vlasovej kozmetike. Nakoľko môžu byť tieto látky spúšťačom alergií, odporúčame vám, vyhnúť sa používaniu kozmetiky, ktorá ich obsahuje.

Ftaláty

Ide o skupinu chemikálií, ktoré sa využívajú najmä pri výrobe mäkkých plastov. Ich najužitočnejšou vlastnosťou je, že vedia skvele udržať vôňu a farbu, a preto ich nachádzame i v kozmetike. Svoje využitie nájdu v parfumoch, ale najčastejšie ich nájdeme v rúžoch či lakoch na nechty. Ftaláty sa zvyknú považovať za úplne NAJŠKODLIVEJŠIE zložky kozmetiky. Stoja v prvej rade medzi škodlivými látkami, ktoré dokážu devastovať pokožku, vlasy a vlastne celý organizmus a v konečnom dôsledku i životné prostredie.

Siloxány

Priznám sa, že tento názov mi bol úplne cudzí. Siloxány D4 a D5 sú vlastne silikóny, ktoré patria na zoznam chemických látok, ktorých použitie treba v produktoch nutne obmedziť. Našťastie pre nás, je  od 31. januára 2020 nariadené, že sa na trhu EÚ nesmú nachádzať zmývateľné kozmetické prípravky, ktoré obsahujú viac ako 0,1 % týchto siloxánov. Siloxán D4 sa dokonca nachádza na čiernej listine chemických látok, ktoré by mali byť úplne vyradené z produktov pre osobnú spotrebu. Veľké kozmetické značky ich obľubujú kvôli ich vyhladzujúcim a uhladzujúcim schopnostiam, ale aj kvôli ich nízkej cene.  A je to tu! Odteraz už nikdy nebudem veriť pleťovým krémom, séram a podobným „omladzujúcim zázrakom“. Jedná sa o látky v zložení s príponami -cone, -ane, -onol. Preč s nimi z kúpeľne!

Sulfáty

O sulfátoch ste možno počuli v súvislosti s čistiacou kozmetikou. Sultáty sú zložkou, ktorá dodáva tradičným čistiacim prostriedkom ich penový charakter. Sú nebezpečné tým, že sa dokážu ľahko vstrebať do pokožky a sú spájané s respiračnými a kožnými problémami.

Triclosan

Triclosan je silné činidlo, ktoré sa môže nachádzať v antibakteriálnych produktoch. Používa sa predovšetkým na boj proti množeniu baktérií, čo znie ako dobrá vec, ale pravdou je, že je to jedna z najklamlivejších látok na našom zozname. Tak ako pri každej zložke kozmetiky, aj pri tejto hrozí, že prechádza kožou a existuje podozrenie, že narúša hormonálnu funkciu, čiže náš endokrinný systém. Okrem toho, že táto látka môže škodiť našej pokožke a očiam je veľmi toxická i pre vodné organizmy. Európska únia poukazuje na to, že táto chemikália môže spôsobiť dlhodobé nepriaznivé účinky vo vodných systémoch, kde sa hromadí a kam sa dostáva z výleviek domácností. V zloženiach treba hľadať skratky TSC a TCC.

Olovo

Olovo patrí k zložkám kozmetiky, ktoré nebývajú uvedené na obale, ale mnohokrát kontaminujú napríklad rúže či farby na vlasy. Octan olovnatý alebo inak povedané sladké olovo je neurotoxín, karcinogén a endokrinný disruptor, ktorý narúša hladinu hormónov v našom tele. Okrem olova sa však v našej kozmetike môžu ukrývať aj ďalšie ťažké kovy, ktoré sa môžu v organizme hromadiť dlhé roky a spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Nie je novinkou, že práve nahromadenie ťažkých kovov v tele môže spôsobiť rakovinu, reprodukčné a vývojové poruchy, neurologické problémy, výkyvy nálad, poruchy nervov, kĺbov, svalov,.... Aj vy sa cítite, akoby ste si čítali možné vedľajšie účinky na príbalovom letáku nejakého silného lieku? Najlepšie asi bude, ak sa týmto ťažkým kovom v kozmetike úplne vyhnete.

Formaldehyd

  • Formaldehyd bol už pred viac ako 15 rokmi prehlásený za karcinogén pre človeka.Toxicita formaldehydu sa spája s rakovinou pľúc, leukémiou, podráždením pokožky, očí, nosa, hrdla, astmou a poruchami imunitného systému. Napriek dlhému zoznamu zdravotných problémov, ktoré táto látka spôsobuje, ju môžeme stále nájsť v konvenčných šampónoch, sprchových géloch, ale aj v rôznych iných kozmetických prípravkoch dennej spotreby. Nie je vždy ľahké formaldehyd odhaliť. Častokrát sa skrýva za iné názvy, napríklad:
  • DMDM hydantoin
  • imidazolinidyl urea
  • diazolinidyl urea
  • quaternium-15
  • sodium hydroxymethylglycinate
  • 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol)
  • glyoxal
  • oxaldehyde

A ešte zopár skratiek na záver. Pri nákupe kozmetiky sa vyhýbajte kombináciám písmen BHA - ButylhydroxyanizolBHT - butylovaný hydroxytoluén. Ak ste si prečítali celé názvy, zrejme ste ako ja porozumeli, prečo sa používajú skratky týchto látok, ktoré sa využívajú ako konzervačné v rôznych produktoch osobnej starostlivosti. Tieto látky sa spájajú s endokrinnými problémami a toxicitou organového systému. A vyhýbať by sme sa mali i produktom, ktoré obsahujú PEG alebo inak povedané, polyetylene glycol. Je to zložka pre zvýšenie penetrácie, používaná v mnohých produktoch. PEG je často kontaminovaná 1,4-dioxánom a etylénoxidom, pričom sú obe zložky považované za karcinogény. 

 

Použité zdroje:

VYKY
100% Bio 100% Bio S láskou k prírode S láskou k prírode Žiadne toxíny Žiadne toxíny Netestované na zvieratách Netestované na zvieratách Vegánske Vegánske Prírodné ingrediencie Prírodné ingrediencie

Prihláste sa k odberu noviniek

a pošleme vám 10% zľavu na online nákup

10%

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím